Kasutatavus veebis

Positiivne näide veebilehest oleks: netflix.com

Õpitavus: Netflixi kasutamine on kergesti õpitav ja arusaadav. Üleval on võimalik leida kõik saated ja filmid üles ning all on olemeas erinevad kategooriad ja populaarsed filmid ja saated kus seast saab valida.

Tõhusus: Kasutaja saab lisada filme ja saateid enda listi kus tal on võimalik pärast neid kiiremini leida ja vaadata. Samuti Netflix jätab meelde kus kasutaja viimati jättis filmi või saate pooleni, et kasutaja saaks kiiremini oma vaatmise kogemust jätkata.
 
Meeldejäävus: Kui Netflixi pole pikka aega kastuatud on sellega kerge jätkata. Kuna Netflix jätab kõik eelevalt pooleni jäätud filmid ja saated meelde saab kasutaja kiirelt leida ja jätkata kus pooleni jäi. Mõnel saatel on ka kokkuvõte eelnevatest episoodidest, et kasutaja saaks oma mäluvärskendada.

Veakindlus: Kasutajal on päris raske vigu teha sellel lehel. Kõige suurem viga mis nad saaksid teha on oma osta kallim Netflixi pakett kui neil tegelt vaja läheb. 

Rahulolu: Lehe disain on väga kergesti arusaadav ja minimalistlik. Lähiajal pooleni jäänud saated ja filmid on üleval kohe silma ees ning uued filmid ja saated mis algoritm arvab, et kasutajale sobiksid on kohe pooleni jäänud saadete ja filmide all.


Negatiivne näide veebilehest oleks: aliexpress.com

Õpitavus: Aliexpress pole kerge kasutada esimest korda. Kõik kohad on täis reklaame, aliexpressi kupongi mänge ja allahindlus koode. Otsides midagi tuleb tulemuseks suur kogus tooteid, millest enamus pole see mida otsitakse.

Tõhusus: Isegi kui lehekülje navigeerimine on kasutajal selge on päris raske leida seda mida päriselt tahetakse osta kõige selle seast, mida Aliexpress reklaamib või arvab, et kasutaja soovib osta.

Meeldejäävus: Peale pikka aega mitte kasutamist võib tekkida jälle raskusi lehe navigeermimisega.

Veakindlus: Lehel on palju pettureid ning praaktooteid võib leida sealt väga palju.

Rahulolu: Lehe ainuke positiivne külg on see, et sealt on võimalik osta tooteid palju odavamalt aga selle eest tuleb taluda ebamugavat veebilehe disani ning pettureid. Sellel lehel tuleb olla väga ettevaatlik ostu tehes.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Traditsiooniline meedia vs uus meedia

Professional vs. käsitööline

It-juhid