Professional vs. käsitööline

Minu arust saab professionaali ja käsitöölist eristada kahel moel. Esiteks oleks tööalalised oskused nagu näiteks programeerijal programeerimis oskused, teadmised kuidas arvuti ja tarkvara töötab ning kuidas sealt edasi õppida. Teiseks eristuseks oleks sotsiaalne osa. Sinna alla läheks kirjaoskus, viisakas käitumine ja võime seletada hästi, ning nõu anda töökaaslastele kes seda võivad vajada.

1. Tööalalised oskused

Tööalalised oskused on olemas ka käsitöölisel aga professionaal suudab õppida nendele oskustele veel peale midagi kasulikku, mis paneks teda paremasse positsiooni võrreldes teistega. Professionaal ei lõpeta õppimist vaid püüdleb selle poole, et saada veel paremaks iga aastaga. Samuti professionaal õpib juurde veel teadmisi, mis avardaks ta silmaringi nagu näiteks programeeria kes õpib oma vaba ajast matemaatikat, et ta suudaks kasutada matemaatilisi valemeid tarkvara arenduses.

2. Sotsiaalsed oskused

Professionaal peab jätma endast eeskujuliku ja eduka mulje. Ta peab oskama suhelda klientide ja töökaaslastega arusaadavalt ja viisakalt. Professionaalid peavad oskama juhatada ja nõustama kaastöölisi kui seda vaja on. Samuti peab professionaal oskama kohanduda muutustega erialas ning neid ületama. See kehtib eriti IT erialas, sest seal on muutused iga päev.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Traditsiooniline meedia vs uus meedia

It-juhid